Sentralstøvsugere har vært på markedet i årevis, og mange har funnet ut at det er en praktisk løsning på støvsugerbehovet. Likevel kan det oppleves upraktisk å måtte hente den lange kveilen med støvsugerslange og dra den med seg fra etasje til etasje for å få gjort støvsugingen.
Da skal du vite at det faktisk finnes sentralstøvsugere som slettes ikke krever at du drar med deg slangen, nemlig Retraflex. Da kan du trekke slangen rett ut av veggen gjennom uttakene du normalt ville koblet til en tradisjonell slange. Når du er ferdig med å bruke støvsugeren trekkes slangen enkelt inn i veggen igjen. Systemet har sikkerhetsstopp som sørger for at slangen ikke kan forsvinne for langt inn i veggen.
Retraflex er både enkelt å bruke og sparer deg for plass ettersom du ikke trenger å ha et eget sted å oppbevare slangekveilen. Den ligger jo lagret i selve rørsystemet, alltid klar til bruk.
Systemet blir populært kalt «Hide a hose» og er utviklet av produsenten Cyclo Vac i Canada. Det har vært på markedet i mer enn 10 år og representerer kvalitet som er meget godt utprøvd over hele verden. Retraflex leveres nå i generasjon 2 hvor boksene tar enda mindre plass på veggen. Veggluken er kun 12,7 x 18,7 cm. På retraflex.no kan du lese om de nyeste produktene
Nettopp kvalitet er svært viktig når du skal bygge noe inn i en konstruksjon - det er jo tross alt ikke helt trivielt å fikse noe som går i filler inni en vegg eller et tak. Retraflex er som sagt godt utprøvd og involverer ingen mekaniske deler som tromler eller sveiver som kan gå i stykker inni vegger eller tak. Vakuumet fra sugeenheten sørger for at slangen trekkes inn igjen. Velger du Retraflex kan du dessuten være sikker på å få tak i reservedeler og tilbehør dersom behovet skulle oppstå.
Montering av rørgater
Et sentralstøvsugersystem fra Retraflex kan fint monteres av den som er litt nevenyttig, men det er noen ting du bør være klar over.
For det første er det viktig at du planlegger rørgatene godt. For at slangen skal kunne trekkes uanstrengt ut og inn, bør det ikke være for mange bend på rørene. En generell regel er å bruke kun tre stk. 90-graders bend til hvert uttak (maksimalt 4). Delen av rørgaten der slangen skal lagres må monteres med spesialdeler for Retraflex. Denne delen av gaten bør for øvrig være i samme etasje.
Det er dessuten viktig at du gjør en samvittighetsfull jobb med kapping og sammenføyning av rør. Bruk en gjerdekasse for å kappe dem helt rett og bruk en fil eller kniv for å glatte kappflaten, såkalt avgrading. Gjør du ikke det kan du risikere at slangen hekter seg fast.
Når du skal lime sammen rørdelene må du også huske å påføre limet på riktig rørdel. Du skal alltid påføre det på foregående del (han-enden). Ellers risikerer du limsøl som kan forårsake treghet når slangen skal trekkes ut og inn. Limet som brukes tørker for øvrig svært raskt – tørrmonter derfor først slik at du er sikker på at lengden er riktig før du limer.
Du kan laste ned monteringsanvisning for Retraflex her.
Plassering av uttak
Tenker du litt gjennom plassering av uttak kommer du fint unna med ett uttak per etasje. Ved å bruke litt tid på forhånd sparer du tid når du skal gjøre monteringen ettersom færre uttak medfører mindre jobb.
Retraflex-slanger finnes i tre ulike lengder:
- 9,6 meter
- 12,6 meter
- 15 meter
Et godt tips når du skal planlegge uttakene er å bruke en målsatt plantegning i forholdet 1:100 og en hyssing på 9,6 cm. til å simulere sugeslangen. Da ser du enkelt hvor langt du når fra ulike steder i etasjen. Viser 9,6 seg å være for kort, prøver du med 12,6 eller 15. Generelt er det best om du kan klare deg med den korteste slangen ettersom lengre slanger krever mer kraft for å levere nødvendig sugekraft, men det er uansett greit å vite at du har litt fleksibilitet med ulike slangelengder.
Det er viktig at vegguttaket monteres i riktig høyde. Avstand fra gulv avhenger av om rørene kommer inn i over- eller underkant av uttaket:
- Kommer røret inn i underkant skal uttaket monteres fra 41 – 76 cm. over gulvet.
- Kommer røret inn i overkant skal uttaket monteres fra 91 – 121 cm. over gulvet
Valg av og plassering av sugeenhet
Utgangspunktet for valg av sugeenhet er at det må være et riktig forhold mellom sugeenheten og lengde på rør/slange. Velger du for liten sugeenhet vil du kunne oppleve problemer med å få tilstrekkelig sugeeffekt i enden av slangen. Det er litt kjedelig, så her er det viktig å sette seg inn i forskjellene på de ulike sugeenhetene.
Selve sugeenheten kan plasseres ulike steder, eksempelvis kjeller, vaskerom, hobbyrom, garasje eller loft. Det er viktig å velge en plassering som både er lett tilgjengelig med tanke på rørføring og der du ikke opplever uønsket støy fra maskinen. Du må dessuten ha strøm der du ønsker å plassere den, så enten må du ha stikkontakt tilgjengelig eller få en elektriker til å legge opp en ny.
Returluften fra sentralen bør ledes til friluft, enten ved å lage nytt hull i veggen eller bruke eksisterende ventiler. Utblåsingsrøret fra sentralen kan være opp til 10 meter langt, men et så langt rør gir kan gi så mye motstand at motoren går varm. Derfor anbefaler vi at det ikke er lenger enn 5-6 meter og har så få bend som mulig. Det muliggjør uansett plassering litt unna yttervegg.
Smart tilbehør
Retraflex kan kompletteres med en vegghengt støvsuger som kalles WallyFlex. Den monteres i stedet for et vanlig sugepunkt ved hjelp av en standard festebrakett og har en fleksislange på fire meter. Den er spesielt populær i rom det ofte blir rotete på, slik som kjøkkenet eller i entreen. Den egner seg dessuten godt på vaskerommet – da er det nemlig raskt gjort å støvsuge lo fra tørketrommelen eller støv og rester fra klesvasken.
På kjøkkenet kan du i tillegg montere feieluke i sokkelen. Så trenger du bare feie sammen bøss fra matlagingen, dra feielukens deksel til siden med foten og la sentralstøvsugeren suge alt sammen opp. Feieluker kan også monteres andre steder, eksempelvis i entreen.