115

Få nytt liv i den gamle sentralstøvsugeren

Her er noen enkle tips for å få tilbake det gode suget i sentralstøvsugeren – ofte er det ikke mye innsats eller penger som skal til.

for Sentralstøvsugerbutikken

Børge Dahlstrøm

Sentralstøvsugerbutikken

28. oktober 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220913093851151.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221027080305395.jpg?maxwidth=900
0

I disse dager er det lurt å spare penger der man kan, og når det gjelder sentralstøvsugeren, kan du enkelt oppgradere utstyret du har liggende uten at det koster for mye – samme hvilket merke.

Vanligvis fungerer en sentralstøvsuger feilfritt i mange år, men noen ganger kan det oppstå problemer. Heldigvis er problemene enkle å fikse, og du kan selv bytte ut defekte deler og få nytt liv i sentralstøvsugeren. 

Før du går i gang med å bytte ut deler, bør du sjekke at det ikke bare er støvbeholderen som er for full eller at filteret er tett – dette er noe av det enkleste å sjekke og er viktig for god sugeeffekt. 

Tett røropplegg? Se hvordan du får full sugeeffekt igjen

Dårlig sugeeffekt kan skyldes at noe sitter fast i røropplegget og det har blitt en propp. Da er det beste å suge motsatt vei for fjerne proppen. Lufta kommer fra der maskinen står, så huk først av bøtta på sentralstøvsugeren slik at luften kan strømme motsatt vei. Deretter åpner du lokket på sugeuttaket hvor røropplegget er tett, og bruker en tradisjonell støvsuger til å suge ut lufta/proppen – stikk slangen til den tradisjonelle støvsugeren inn i sugekontakten og start å sug. Hvis du gjentar dette flere ganger, pleier proppen å løsne – kanskje den forsvunnede julepynten eller noen kulepenner vil dukke opp.

Dersom du ikke får slangen til den tradisjonelle støvsugeren inn i sugekontakten, kan du holde slangen inntil sugekontakten og tette luftrommet mellom slangen og sugekontakten med et håndkle eller hendene dine for å få godt sug.

Defekt slange? Finn en slange som passer til deg

Slangen er en slitevare og kan bli ødelagt etter flere års bruk. Å bytte slange er det enkleste du kan gjøre for å få nytt liv i sentralstøvsugeren.

Du kan ta en enkel test for å sjekke at maskinen fungerer og om det bare er å kjøpe ny slange: Ta en teskje eller noe annet av metall og lag kontakt mellom de 2 tappene inni sugehullet, som du ser på bildet under.

  • Hvis maskinen starter, er dette tegn på at styrestrømmen og sentralstøvsugeren fungerer og du trenger bare å kjøpe en ny slange med bryter på håndtaket. 
  • Dersom den ikke starter, kan det være at maskinen ikke fungerer eller at det ikke ligger ledning frem til sugekontakten. Da må du sjekke om det er noe feil med sentralstøvsugeren eller om det brukes en spesiell, trådløs slange. 

Istedenfor å bare kjøpe ny slange, kan det være lurt å kjøpe et komplett slange/børstesett, så er du garantert at alle delene passer sammen.

Hvis din gamle slange er stiv eller krokete, kan det være lurt å bytte den ut med en ny, god kvalitetsslange, slik at det blir mer fristende å ta i bruk sentralstøvsugeren.

Defekt motor? Bytt motoren selv

Hvis sentralstøvsugeren din ikke starter, kan det hende at motoren er ødelagt. Løsningen er da å bare sette inn en ny motor. Mange maskiner er enkle å bytte ut og det finnes reservedeler, se gjerne oversikten her.

Kanskje har du en 20 år gammel sentralstøvsuger med motor i god kvalitet fra en solid leverandør – eksempelvis Ametek. Skulle motoren ha gått i stykker, trenger du bare å bytte den ut, så kan du bruke sentralstøvsugeren i 20 år til.

Den lille motoren til venstre på bildet over står i Flexit sin CVR-serie. Den store motoren til høyre står i Cyclovac 725 og kan enkelt byttes. Levetid og kvalitet sier seg nesten selv når du ser disse to motorene ved siden av hverandre. For enda lengre levetid kan man i tillegg bytte kullbørster på den store motoren, det kan man ikke på de minste motorene. 

Pass på at du kjøper en kraftig motor når du først er i gang – helst en som er ett hakk kraftigere enn det du tror er nødvendig, slik at sugeevnen er best mulig. Cyclovac 725 er en ekstra kraftig sentralstøvsuger med HEPA-filter og stor oppsamlingstank.

Sjekk ut YouTube-kanalen til Sentralstøvsugerbutikken, der finner du videoer med motorbytte, reparasjon av slange og mye mer.

Enkelt vedlikehold gir bedre sugeeffekt og lengre levetid

Husk å tømme beholderen før den blir altfor full – jo fullere beholder, jo dårligere sugeevne. Bytt også poser og filter ved jevne mellomrom, sett gjerne av en årlig dato til denne jobben.

title

Dersom du ønsker mer informasjon, kan du sende en melding her:

input field

Mark if required

MESSAGE BOX

Mark if required

Radio buttons

Mark if required

single button

139


5492
TrueFalsec-179
left -1 TrueFalsec-179
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190326055635103.JPG #FFFFFF
Les også